گنجاندن گرافن (graphene) در مواد نساجی طیفی از پیشرفتهای قابلتوجه را به نمایش میگذارد که برای متخصصان فنی طراحی شده است. تزریق گرافن از مرزهای معمولی فراتر میرود و به منسوجات استحکام بیشتر، دوام استثنایی، مقاومت در برابر سایش و قابلیتهای مدیریت حرارتی پیشرفته میبخشد. برای اینکه بدانید نقش گرافن در صنعت نساجی چیست، با کارشناسان شادتکس همراه بمانید.
پیشنهاد مطالعه: پرداخت ضد آب و دافع آب منسوجات
معرفی پیشرفت های گرافن در منسوجات فنی
این ادغام پیشگامانه گرافن در منسوجات از طریق ترکیب مستقیم الیاف (به عنوان یک پوشش عالی روی سطح منسوجات) استفاده میشود. رویکرد پوشش که با هدف سادگی و مقرون به صرفه بودن مورد توجه است، تطبیق پذیری خود را به طیف گستردهای از منسوجات و مواد با ارزش ثابت کرده و آن را به انتخابی ضروری برای متخصصان نساجی تبدیل میکند.
منسوجات روکش شده با گرافن به عنوان انتخاب اساسی در صنعت پوشاک مطرح هستند. آنها ویژگیهایی مانند مقاومت در برابر سایش، پارگی، هدایت حرارتی و الکتریکی را افزایش میدهند. این مسئله نوید دهنده عصر جدیدی از پتانسیل در منسوجات هوشمند، حسگرهای پوشیدنی و برنامههای کاربردی انتقال داده است و زمینه را برای نوآوریهای متحول کننده فراهم میکند.
کاربردهای پارچه گرافنی
با توجه به توضیحات TextilesInsid، پارچههای گرافنی به دلیل خواص استثنایی خود کاربردهای گستردهای در صنعت نساجی دارند.
- سایش حرارتی: پارچههای گرافنی به دلیل رسانایی حرارتی و اثرات مادون قرمز دور، برای منسوجات وابسته به حرارت مانند لباس، پتو و دستکش ایدهآل هستند. این کار باعث میشود افراد در هوای سرد، گرم شوند.
- پوشاک بهداشتی: پارچه گرافن به دلیل خواص ضد باکتریایی و مقاوم در برابر بو در لباسهای بهداشتی مانند لباس زیر و جوراب نیز استفاده میشود. این کاربرد به حفظ بهداشت و تمیزی بدن کمک میکند.
- لباسهای ورزشی: پارچههای گرافنی به دلیل رسانایی حرارتی و خاصیت ضد الکتریسیته ساکن برای لباسهای ورزشی مانند تاپ و شلوار محبوب هستند. این نمونه کاربرد گرافن در صنعت نساجی به ورزشکاران کمک میکند تا در طول فعالیت بدنی راحت باشند.
- منسوجات خانگی: پارچه گرافن به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و مقاوم در برابر بو در منسوجات خانگی مانند ملافه و پرده نیز استفاده میشود. این مسئله به حفظ یک محیط تمیز و بهداشتی در خانه کمک میکند.
به طور کلی، گرافن پتانسیل ایجاد انقلابی در صنعت نساجی را دارد. از خواص منحصر به فرد آن میتوان برای ایجاد پارچههای قویتر، سبکتر، بادوامتر و هوشمندتر استفاده کرد.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با روش رنگرزی شیمیایی پارچه
گرافن چه خواصی دارد؟
گرافن این قابلیت را دارد که خصوصیات فنی پارچه سنتی را بدون ایجاد تغییر در ساختار طبیعی گرافن افزایش دهد و ویژگیهای زیر را اضافه کند:
- تنظیم حرارت: در هر نوع تغییر در فشار فیزیکی یا دمای محیط، دمای پایه گرافن میتواند ثابت بماند، بدون اینکه نوسانات حرارتی قوی تشخیص داده شود.
- آنتی استاتیک: گرافن یک ماده رسانای طبیعی است. اعمال لایه پیوسته گرافن باعث پراکندگی بارهای الکتریکی میشود که از تجمع آنها در سطح جلوگیری میکند.
- ضد بو: نانوذرات گرافن دارای ویژگیهای قابل توجه ضد بو بوده و از سمیت مزمن و حاد عاری هستند.
یادتان باشد که گرافن با بهره گیری از امواج مادون قرمز بسیار پرانرژی، هم ملایم بوده و هم برای سلامتی مفید است. هنگامی که به طور هماهنگ با بدن انسان استفاده میشود، بهبود گردش خون و متابولیسم را به همراه دارد.
با ویژگیهای ضد باکتری، مقاوم در برابر بو و ضد استاتیک، آینده پاکی را در آغوش خواهیم گرفت. گرافن، یک عامل ضد باکتری طبیعی، یک سپر قدرتمند در برابر تکثیر باکتریها است. حتی در شرایط مرطوب، پارچه گرافنی تمیزی و بهداشت بی عیب و نقص را حفظ میکند. با خاصیت مقاومت بوی استثنایی گرافن در صنعت نساجی، احساس شادابی و راحتی را در طول روز تجربه خواهید کرد. خوب است جادوگری ضد الکتریسیته ساکن آن را هم فراموش نکنیم. زیرا گرد و غبار و ناخالصیها را کاهش میدهد و تعمیر و نگهداری پارچه را آسان میکند.
پیشنهاد مطالعه: عملکرد کارخانه تکمیل پارچه تهران چگونه است؟
کاربرد گرافن در آینده پوشاک و مد
لباس هوشمند به پوشیدنی هوشمند فیزیکی اشاره دارد که حسگرهای پیشرفتهای را ارائه میدهد تا به شما پاسخ یا بازخورد دهد. لباسهای هوشمند شامل ساعتهای هوشمند، هدفونهای هوشمند، عینک یا هر سنسور یا مدار الکترونیکی یکپارچه در پارچه است.
این ایده ادغام فناوری پیشرفته گرافن با لباس کاملا پیچیده است، اما هر روز بهتر میشود. پارچهای که با تکنولوژی مدرن ترکیب شود ممکن است پوست را تحریک کند یا در برابر شستشو مقاومت نداشته باشد. یا حتی پوشیدن برخی از آنها ناراحتکننده باشد. علاوه بر این، یکی دیگر از عواملی که در برابر آن مقاومت میکند این است که لباسهایی با چنین فناوریهایی که چنین ویژگیها و قابلیتهای بالایی را ارائه میدهند، گران هستند و زیست تخریبپذیر نیستند.
اما گرافن در لباسهای هوشمند (به دلیل خواص انقلابی آن) محبوبیت پیدا کرده است. پارچه گرافن نقش یک فیلتر متوسط بین پوست و محیط را بازی میکند.
ساختار گرافن چگونه است؟
ماده گرافن از اتمهای لایه کربن تشکیل شده و کیفیت ضخیم یک بیت منجر به تواناییهای فوقالعادهای برای هدایت الکتریکی و حرارتی میشود. این ویژگیهای سطح بالای گرافن آن را از فولاد بزرگتر میکند. محققان و دانشمندان به طور مداوم در حال یافتن راههای جدیدی برای ادغام مواد گرافن در منسوجات قرن 21 هستند. نقش گرافن در صنعت نساجی با این مسئله تعریف میشود که این ماده میتواند برای تولید لباسهای ورزشی پیشرفته استفاده شود. به همین خاطر است که درک ویژگیها و تمایز بین لباسهای هوشمند، پوشیدنیهای هوشمند و منسوجات الکترونیکی هنگام استفاده از گرافن در آینده صنعت نساجی مهم است.
جمع بندی مبحث گرافن در صنعت نساجی
استفاده از گرافن یکی از بحثهای مهم این روزها در صنعت پوشاک است. این ماده به دلیل ویژگیهای شگفتانگیزش مانند وزن سبک، تواناییهای رسانایی الکتریکی و حرارتی خیرهکننده، نازکترین و یکی از انعطافپذیرترین مواد در صنعت پوشاک محسوب میشود. گرافن از یک لایه اتم کربن تشکیل شده و این اتمها به شدت توسط پیوندهای شیمیایی قوی به هم متصل میشوند. در نتیجه گرافن 200 برابر قویتر از فولاد خواهد بود. به همین خاطر کاربرد علم نانو در رشته طراحی دوخت مهم شده است.