صنعت نساجی یکی از صنایع حیاتی و اساسی در هر جامعه است که از گذشته تاکنون نقش مهمی داشته است. استانداردها در این صنعت اهمیت بسیاری دارند، زیرا تعیین کننده کیفیت محصولات و خدمات خواهند بود. این استانداردها میتوانند به تولید کنندگان کمک کنند تا فرایند تولید را بهبود بخشند و در نهایت محصولاتی باکیفیت بالا را ارائه نمایند. همچنین خریداران نیز با شناخت این استانداردها میتوانند به راحتی محصولات مطابق با نیازهای خود را انتخاب کنند و به خرید امنیتی دست پیدا نمایند. بنابراین، شناخت استانداردها در صنعت نساجی برای هر دو طرف از اهمیت بالایی برخوردار است.
پیشنهاد مطالعه: همه چیز در مورد استانداردهای نساجی اوکوتکس
ISO 9000؛ استانداردها در صنعت نساجی
ISO 9000 مجموعهای از استانداردهای بینالمللی در زمینه مدیریت و تضمین کیفیت است که به طور مؤثر عناصر لازم یک سیستم کیفیت را برای حفظ یک سیستم کیفیت کارآمد مستند میکند. این استاندارد برای تمامی صنایع قابل اجرا بوده و توسط سازمانها با هر اندازهای قابل اجرا خواهد بود. ISO 9000 به یک شرکت کمک میکند تا الزامات نظارتی را برآورده کرده، مشتریان خود را راضی نگه دارد و به بهبود مستمر دست یابد. ISO 9000 اولین مرحله یا سطح پایه در یک سیستم کیفیت است.
گواهینامه استاندارد جهانی منسوجات ارگانیک (GOTS)
گواهینامه استاندارد جهانی منسوجات ارگانیک (GOTS) به سازمانها اجازه میدهد تا در تمام جهان به عنوان تولیدکننده یا تأمینکننده منسوجات ارگانیک فعالیت کنند. هدف این استاندارد، تعریف الزامات ارگانیک بودن منسوجات در تمام مراحل تولید از مرحله برداشت تا ارائه نخ به بازار است.
هر محصول نساجی که حداقل 70 درصد از مواد اولیه آن از کشاورزی و مواد ارگانیک باشد، میتواند گواهینامه GOTS را دریافت کند. این گواهینامه دارای مزایایی نظیر فرآیندهای تولید محیطزیستپسند، شرایط کاری بهتر، تضمین کیفیت با استفاده از الیاف ارگانیک و ممنوعیت استفاده از مواد خطرناک مانند فلزات سنگین سمی و حلالهای معطر است.
پیشنهاد مطالعه: تاثیرات قاچاق پوشاک و لباس بر بازار ایران
استانداردها در صنعت نساجی؛ استاندارد SA8000
امروزه (به خصوص در صنعت نساجی)، از سازمانها انتظار میرود که علاوه بر کیفیت محصولات و خدمات، مسئولیت پذیری اجتماعی خود را نیز به نمایش بگذارند. SA8000 از جمله پیشروترین برنامههای صدور گواهینامه اجتماعی در جهان است. این مورد از استانداردها در صنعت نساجی تضمین میکند که محیط کار برای کارکنان عادلانه و منصفانه است و به رعایت بالاترین استانداردهای اجتماعی میپردازد.
SA8000 توسط سازمان بینالمللی پاسخگویی اجتماعی (SAI) در سال 1997 تدوین شده و موارد مهمی مانند کار کودک، سلامت و ایمنی، آزادی انجمن و حق انتقاد و پیشنهادات موثر کارکنان را بررسی میکند.
استاندارد مراقبت مسئولانه (Responsible Care)
استاندارد مراقبت مسئولانه یا همان Responsible Care، یک ابتکار داوطلبانه است که توسط صنایع شیمیایی در سطح جهانی انجام میشود. این استاندارد با هدف ایجاد تغییرات مؤثر در حوزههای مختلف از جمله ایمنی و امنیت، بهبود دانش محیطی، بهداشت و همچنین بهبود عملکرد فن آوریها، فرایندها و محصولات طراحی شده است. اهداف اصلی این استاندارد جلوگیری از آسیب به انسان و محیط زیست بوده و به ردیابی و پیشرفت در این حوزه میپردازد.
این برنامه پیشرفتهای صنعت را نه تنها ردیابی میکند، بلکه با مردم نیز تعامل دارد تا نگرانیها و انتظارات آنها را درک کرده و به آن پاسخ دهد. این برنامه در بیش از 70 کشور و توسط 62 انجمن شیمیایی اجرا شده است و نشان میدهد که صنایع شیمیایی به خوبی مسئولیتهای خود در حفاظت از محیط زیست و انسانها را درک کردهاند.
پیشنهاد مطالعه: اهمیت ایمنی و بهداشت شغلی در صنعت نساجی
اتحاد الیاف پایدار (SFA)
اتحاد الیاف پایدار (SFA) یک سازمان استاندارد در صنعت نساجی است که به هدف تضمین دوام و پایداری الیاف کار میکند. این سازمان به عنوان نماینده اتحاد جهانی متشکل از بازیگران زنجیره تأمین، ذینفعان و کارشناسان صنعت الیاف فعالیت میکند. اهداف اصلی SFA شامل کاهش اثرات زیست محیطی الیاف، حفاظت از معیشت و اطمینان از رعایت استانداردها در صنعت نساجی و رفاه حیوانات است. این سازمان با اتصال دامداران به برندها و خرده فروشان در صنعت الیاف و مد جهانی از طریق زنجیره تأمین، ارتباط برقرار میکند.
لیست استانداردها در صنعت نساجی
نام استاندارد | توضیحات |
بنیاد لباس منصفانه (FWF) | کاهش تلفات و بهبود شرایط کار |
گواهینامه FLOCERT | تأیید محصولات تجارت منصفانه |
استاندارد تولید پشم (RWS) | الزامات نگهداری گوسفندان و برداشت پشم |
استاندارد Responsible Down Standard (RDS) | نگهداری حیوانات در صنعت نساجی |
استاندارد ادعای بازیافتی (RCS 100) | ردیابی مواد خام بازیافتی از طریق زنجیره تأمین |
گواهینامه از گهواره به گهواره | طراحی محصول هوشمند در رابطه با محیط زیست |
مهر سبز | سلامت، پایداری و عملکرد محصول |
استاندارد sign Blue | تأکید بر جنبههای ایمنی مصرف کننده، سلامت شغلی افراد و حذف یا کاهش انتشار مواد سمی در آب و هوا |
گواهینامه تجارت منصفانه | کمک به تولیدکنندگان در همه کشورهای در حال توسعه برای رسیدن به روابط تجاری پایدار و عادلانه |
چرا استانداردها در صنعت نساجی مهم هستند؟
استانداردهای ذکر شده همگی در صنعت نساجی بسیار حائز اهمیت هستند. زیرا تأثیر به سزایی در کیفیت و عملکرد محصولات دارند. این استانداردها باعث میشوند که فرایندهای تولید بهبود یابند، اطمینان از ایمنی محصولات افزایش پیدا کرده و برای مصرفکنندگان اطلاعاتی دقیق در مورد محصولات فراهم شود.
استفاده از استانداردها در تولید محصولات نساجی باعث افزایش کیفیت محصولات، کاهش هدررفت مواد و هزینهها، بهبود صحت و دقت در اندازهگیری و کنترل کیفیت، افزایش اعتبار و اعتماد به محصولات و افزایش قابلیت رقابت با سایر تولیدکنندگان میشود.
استانداردها همچنین به عنوان راهنمایی برای اجرای مؤثر فرایندهای تولید و بازاریابی عمل میکنند و موجب سادهسازی فرایندهای مختلف در صنعت نساجی میشوند. به طور کلی، استفاده از استانداردها در صنعت نساجی بهبود عملکرد کلی صنعت، افزایش رضایت مشتریان و افزایش راندمان و سودآوری کسبوکارها را تضمین میکند.
پیشنهاد مطالعه: هوش مصنوعی و دنیای مد
کلام آخر
در این مقاله سعی داشتیم شما را با استانداردهای مهمی که باید در صنعت نساجی رعایت شوند آشنا کنیم. گروه تولیدی شاد و نمونه (شادتکس) نیز با رعایت مهمترین این استانداردها در زمینه تولید پارچه استرچ فعالیت دارد. در نتیجه زمان خرید محصولات این مجموعه، هیچ نگرانی نخواهید داشت.