تکمیل پارچه

تکمیل پارچه (Textile Finishing) به مجموعه فعالیت مکانیکی و شیمیایی گفته میشود که تلاش میشود تا نخ و الیاف و پارچه به کیفیت مطلوب دست پیدا نموده و جلوه و ظاهر و فرم پارچه نیز در سطح مطلوبی قرار گیرد. این فعالیت ها به شیوه های مختلفی انجام شده و با توجه به نوع پارچه از روش های متفاوتی برای انجام عملیات تکمیل استفاده می گردد. تکمیل شاد و نمونه؛ ارائه دهنده خدمات نساجی، رنگرزی و تکمیل در ادامه این عملیات را شرح داده و جزئیات مربوط به روش های مختلف آن را بررسی خواهد نمود.

تکمیل پارچه چیست؟

پس از آماده سازی نخ و الیاف و انجام مراحل بافت پارچه، به منظور افزایش کیفیت آن، خواباندن پرزها و ایجاد ظاهر بهتر و همچنین افزایش کیفیت و مقاومت از مجموعه عملیاتی استفاده میشود که به آنها اصطلاحا Textile Finishing گفته میشود. پس از انجام این مراحل پارچه اتوپذیری بهتری داشته و اگر با دقت و استاندارد انجام شود، تا حد زیادی آبرفت گیری نیز صورت میگیرد. علاوه براین، در مراحل بافت و رنگرزی ممکن است در پرزها کمی سوختگی ایجاد شود که در مرحله تکمیل این سوختگی ها کاملا از بین رفته و درخشندگی پارچه افزایش پیدا می کند.

دلایل اهمیت تکمیل پارچه

روش های استفاده شده در Textile Finishing به نوع و همچنین کاربری آنها بستگی دارد، اما در حالت کلی می توان دلایل انجام این فرآیندها را به صورت زیر بیان نمود:
• افزایش درخشندگی پارچه با بخار دادن و اتو زدن
• افزایش کیفیت پارچه با آبرفت گیری، آهار دادن و استفاده از مواد نشاسته ای و شیمیایی
• ایجاد طرح های برجسته و زیباتر شدن پارچه با امباسینگ
• کاهش باکتری و قارچ های موجود در پارچه با استفاده از مواد شیمیایی مخصوص
• کاهش اصطکاک سطح پارچه با استفاده از مواد نرم کننده
انواع روش های تکمیل پارچه
همان طور که اشاره شد، روش ها و فرآیندهای متعددی برای افزایش کیفیت و مقاومت پارچه ها انجام میشود که می توان آنها را بر اساس فاکتورهای مختلف دسته بندی نمود. این روش ها را می توان به دو گروه کلی زیر تقسیم بندی نمود:

تکمیل فیزیکی پارچه

به مجموعه فعالیت هایی گفته میشود که با دستگاه ها و ماشین آلات مختلف پس از پایان مرحله بافت یا رنگرزی پارچه صورت می گیرد. از جمله این روش ها می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:

حذف چین و چروک پارچه با بخار

در این روش از بخار با حرارت بالا برای حذف چین و چروک های ایجاد شده بر روی سطح پارچه استفاده میشود. این شیوه بیشتر در تکمیل پارچه های مخمل و پرزدار مورد استفاده قرار گرفته و باعث میشود تا پارچه زیر اتو کشیده نشود و فشار کمی که به آن وارد میشود، جلوه بهتری را از پارچه نشان خواهد داد.

ثبات ابعادی پارچه

به منظور کنترل میزان آبرفت پارچه و همچنین ثبات ابعادی آن از تجهیزات مختلفی از قبیل سنفوریزر و همچنین استنتر استفاده میشود. به کمک دستگاه سنفوریزر و استوانه های آن که حاوی بخار داغ می باشند، تا حد زیادی میزان آبرفت پارچه کاهش یافته و در نهایت با استنتر اندازه عرض پارچه تعیین و تثبیت میشود.

امباسینگ و کالندر کردن پارچه

برای ایجاد طرح های برجسته از عملیات امباسینگ در Textile Finishing استفاده میشود، علاوه براین، با کمک تجهیزات مخصوص اتو زدن که دارای غلتک های داغ می باشند، سطح پارچه صاف و برق میگردد.با توجه به نوع بافت پارچه ها و طرح و نقش های آنها از کالندر با سه یا پنج نخ استفاده میشود و جلای بسیار خوبی بر روی پارچه ایجاد می گردد.

تکمیل شیمیایی پارچه

علاوه بر عملیاتی که به کمک تجهیزات و ماشین آلات صورت میگیرد، بخش مهمی از تکمیل پارچه توسط مواد شیمیایی مختلفی انجام میشود.

مجموعه فعالیت های صورت گرفته در این شیوه های تکمیل باعث میشوند تا آهار و فرم بهتری در آن ایجاد شده و همچنین از ایجاد اصطکاک در سطح پارچه کاسته شود. علاوه براین، از مواد ضد چروک از قبیل در متیلول دی هیدروکسی اتیلن اوره و اوره فرمالدئید و سایر مواد شیمیایی برای کاهش ایجاد چروک در پارچه استفاده میشود.
از دیگر مواد شیمیایی مورد استفاده برای تکمیل پارچه می توان به سولفات ها، استری فسفات، آمیدهای چرب، اسیدهای چرب اتوکسیله و همچنین مواد آلی رطوبت گیر اشاره نمود که باعث میشوند تا الکتریسته ساکت پارچه کاسته شود.
علاوه بر دسته بندی های فوق، می توان روند و نحوه انجام این فرآیندها را به گروه های دیگری نیز تقسیم بندی کرد که عبارتند از:
• تکمیل مقدماتی پارچه: به مجموعه عملیاتی از قبیل شستشوی الیاف، کرنیزه کردن و شستشوی پارچه گفته میشود که کثیفی ها و خار و خاشاک موجود در الیاف و همچنین پارچه را از بین میبرد.
• تکمیل میانی پارچه: فرآیندهایی از قبیل سفید کردن نخ و پارچه، مرسریزه کردن برای بهبود کیفیت و جذب در رنگرزی، آهار زنی و تثبیت رنگ در این مرحل صورت میگیرد.
• تکمیل نهایی پارچه: سوراخ کردن و برش دادن، امباسینگ، اتو زدن و ضد چروک کردن پارچه، ضد آب کردن پارچه و موارد مشابه در گام نهایی صورت میگیرد.

تکمیل پارچه تریکو

پارچه ترکیو یا گردباف از جمله پارچه های بسیار کاربردی در صنعت تولید پوشاک می باشد که در بافت آن از تار و پود استفاده نمی گردد. پس از بافت پارچه به کمک ماشین آلات مخصوص، در نهایت لازم است به منظور افزایش کیفیت و مقاومت این پارچه ها عملیات تکمیل بر روی آن ها صورت گیرد. از جمله گام های تکمیل پارچه های تریکو می توان به ترموست، پخت، نرمکن، کامپکت، استنتر، تیغ زدن و برش دادن پارچه، کرک دار شدن پارچه و انجام عملیات خار زنی، براشینگ و حذف پرزهای ریز موجود روی سطح پارچه اشاره نمود

گروه تولیدی شادونمونه بابهره گیری از مدرنترین و پیشرفته ترین ماشین آلات تکمیل اقدام به تولید بهترین و با کیفیت ترین پارچه های استرچ و گردبافت می کند. .

گالری فیلم ها و عکس های تکمیل پارچه

فیلم شماره یک

فیلم شماره دو

فیلم شماره سه

فیلم شماره چهار

دیدگاه خود را ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *